KASZÁS Tamás

ESZKÉPISTA TÖRTÉNET (ERDEI ISKOLA), 2016-2018
digitális videóvetítés hanggal, 12’54”
A művész és a Kisterem Galéria jóvoltából

VANDALIZÁLT ALDO LEOPOLD-PAD III., 2020
fa, 70x50x60 cm
A művész és a Kisterem Galéria jóvoltából.

A mű egy darab fapallóból készített ún. Aldo Leopold-pad.

Aldo Leopold a huszadik század első felében tevékeny amerikai erdőgazdálkodó, ökológus, gondolkodó volt. Úttörő volt a természetes vadon megőrzésért végzett munkájával, szintúgy a környezetvédelmi és földgazdálkodási etika egy korai formájának kidolgozásával. Leginkább A Sand County Almanac című művéről ismert, mely az egyik legkedveltebb természeti témájú könyv az Egyesült Államokban. Gyakran említik együtt az egy évszázaddal korábban élt David Thoreau-val.

Aldo Leopold a természeti környezetben töltött rekreációs idő fontosságát, különösen a gyermeknevelésben való szerepét is sokat hangoztatta. A természetbarát amerikaiak egyik szimbólumává vált a neki tulajdonított pad formaterve, pontosabban az ez alapján házilag elkészített és a kertben felállított tárgy maga. Bár az eredetiek már rég elkorhadtak, az Aldo Leopold vidéki pihenőháza előtt álló padról fennmaradt fotók alapján kisebb részleteikben eltérő tervrajzok és elkészítési útmutatók készültek, melyek számtalan változatban fellelhetőek az interneten mint valamiféle néphagyomány dokumentumai. Ez a pad mind alakját, mind történetét tekintve a szemlélődés tökéletes instrumentuma lehet a nyugati ember számára.

A műtárgy maga egy darab kezeletlen fenyőpallóból, gyűjtött útmutatók alapján házilag elkészített Aldo Leopold-pad, melynek felületébe feliratok íródtak a gyermekek hagyományos „vandál” eszközével, nagyítóval fókuszált napfénnyel beégetve.

A feliratok kisajátított, illetve szabadon idézett szövegek Aldo Leopoldtól, David Thoreau-tól és más gondolkodóktól a „ne tégy semmit” filozófiájához, a szemlélődéshez és a természet vs. ember témakörhöz kapcsolódóan.
(Kaszás Tamás)

Kaszás Tamás: Vandalizált Aldo Leopold-pad III., 2020, fa, 70x50x60 cm, A művész és a Kisterem Galéria jóvoltából.