Diana LELONEK

CENTER FOR LIVING THINGS (ÉLŐ DOLGOK KÖZPONTJA), 2017 – 2020

Vegyes technika: akvárium talált tárgyakkal (120x60x140cm); múzeumi vitrin talált tárgyakkal (120x80x100cm); 4 digitális fénykép, tintasugaras nyomtatás (mindegyik 42x54cm)

A lokal_30 Galéria jóvoltából (Varsó, PL) 

 

A Center for Living Things (Élő Dolgok Központja) egy 2016-ban alapított kutatási pataintézmény, amelynek célja az új humanotikus természeti formákkal kapcsolatos ismeretek vizsgálata, gyűjtése és terjesztése. Az intézet gyűjteményében található tárgyak mind eldobott tárgyak, olyan használt cikkek, amelyekre már nincs szükség – az emberi túltermelés hulladékai, amelyek az élő organizmusok természetes környezetévé váltak. A mintákat illegális hulladéklerakókban találtuk, ahol az emberi eredetű tárgyak összeolvadnak a növényi szövetekkel. A növények és mesterséges tárgyak e hibridjei nehezen besorolhatók, mivel egyszerre élők és élettelenek. Az utóbbi időben a hulladék átvette az élő anyag viselkedését. A túltermelés folyamatában a birtokolt árucikkek folyamatos cseréjének szűnni nem akaró igénye okozza azt, hogy a felesleges termékek nagy része kicsúszik az ellenőrzés alól. A Center for Living Things célja a kiselejtezés és a haszontalanná válás mechanizmusainak leírása. Ezek a termékek már nem emberi használati eszközök. Szinte minden, a bioszférában zajló folyamatban részt vesznek, ezért a gazdasági vagy társadalmi folyamatokat többé nem lehet az úgynevezett természetes folyamatoktól egyértelműen elkülöníteni.

Diana Lelonek

Diana Lelonek “Rama Habitat”, “Center for Living Things” sorozatból / From the series “Center For Living Things”, 2017
Diana Lelonek “Polymer Habitat IV”, “Center for Living Things” sorozatból / From the series “Center For Living Things”, 2017
Diana Lelonek “Motherboard Nature”, “Center for Living Things” sorozatból / From the series “Center For Living Things”, 2017

Diana Lelonek, szül. 1988 (PL). A poznańi Képzőművészeti Egyetem Multimédia Kommunikáció Kar fotográfia szakán szerezte diplomáját. Interdiszciplináris PhD tanulmányokat folytatott a poznańi Képzőművészeti Egyetemen.

Diana Lelonek az ember és más fajok kapcsolatát kutatja. Projektjeiben a túltermelés, a korlátlan növekedés és a környezethez való viszonyunk kritikáját fogalmazza meg. A fotográfia, az élő anyag és a talált tárgyak felhasználásával interdiszciplináris műveket hoz létre, melyek általában a művészet és tudomány határterületére tartoznak.

Számtalan nemzetközi biennále, fesztivál és csoportos kiállítás résztvevője: Riga International Biennale of Contemporary Art RIBOCA; Edith-Russ-Haus for Media Art, Oldenburg; Kortárs Művészeti Központ, Varsó; Kunstraum Niederösterriech, Bécs; Temporary Gallery, Köln; Ballarat Photography Biennale, Australia; Tallin Art Hall; Culturescapes Festival, Basel; Musee de l’Elysee, Lausanne.

www.dianalelonek.com

Diana Lelonek “Center For Living Things”, enteriőr a “Zeitgeist” kiállításból, lokal_30 Galéria, Varsó / Installation view, exhibition “Zeitgeist” at lokal_30 gallery, Warsaw, 2017. Fotó / Photo: Marcin Liminowicz; lokal_30 jóvoltából / Courtesy of lokal_30