Anca BENERA & Arnold ESTEFÁN

A VILÁGOT TÁPLÁLÓ SIVATAGI KŐZET, 2019
installáció (foszfátérc, homok, fémhuzal)
változó méret
A művészek jóvoltából

A nyugat-szaharai homokfal a világ legnagyobb működő katonai akadálya. Nyugat-Szahara területén – melyet az Egyesült Nemzetek Szervezete „nem-autonóm területté” nyilvánított – egy 1,7 millió tonnás foszfátérctelep található a Bou Craa régióban.
A falat Marokkó építette, hogy a szahravik (a Szahara keleti részén élő népcsoport) elől elzárja a régió természetes erőforrásait. A foszfáttartalmú kőzetek több millió év alatt képződnek a földkéregben. A foszfátkészlet véges, és nem lehet mesterségesen előállítani. Ez az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk, nélkülözhetetlen a növényi és állati élethez.
A művészek egy ingát készítettek marokkói foszfátércből. A magas mennyezetre függesztett inga a Föld forgását követve mozog. Az ingát egy homoképítménnyel szemközt állították fel, mely a szaharai homokfal nagyjából 1:1-es metszete.

A világot tápláló sivatagi kőzet, 2019, installáció, változó méret

A TERMÉSZET EGÉSZÉNEK MOTORJA, 2019
installáció, vegyes technika (DIY-hangszerek, ütőhangszerek, tapéta)
változó méret
A művészek jóvoltából

A projekt a világ legzavarosabb vizeit vizsgálja. Az egykor a Földközi-tengeren úszó két vészjelző bója immár hangszerként folytatja életét. A bójákat a nézők hozhatják működésbe a művészek által készített partitúra szerint.

A természet egészének motorja, 2019, installáció, változó méret

AZ UTÁNUNK JÖVŐ VILÁG, 2020-
kollázs, papír, fotó
A művészek jóvoltából

A The World After Us című kollázs-sorozat ötlete a karantén alatt született tavasszal, reakcióképpen a kijárási tilalomra és a COVID-19 járványra. Anca Benera és Arnold Estefán talált fotókból és újságkivágásokból készült munkájában az ember és a természet kapcsolatát vizsgálja, pontosabban a vadon elpusztítását. A mű egyszersmind arra is figyelmeztet, hogy a világ uralására való törekvés tragikusan is végződhet az emberiség számára. Az ember által épített környezetben bemutatott állatok képei egy olyan hipotetikus forgatókönyvet sugallnak, amelyben maga az emberiség áll a kihalás küszöbén. A mű létrejöttét Alan Weisman The World without Us (A világ nélkülünk) című könyve inspirálta.

Anca Benera & Arnold Estefán: A világ utánunk (2020 –), kollázs papíron, fotó © a művészek jóvoltából