Oliver RESSLER

MINDEN ÖSSZEÁLL, MIKÖZBEN MINDEN SZÉTESIK, 2016 – 2020
6-csatornás videóinstalláció
A művész, az àngels Barcelona és a The Gallery Apart, Rome jóvoltából

Nem is olyan rég a globális figyelmeztetés még a tudományos fantasztikum területére tartozott. Mára tudományos ténnyé vált, mindannyiunk által megélt valósággá. A rangos Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legfrissebb jelentései szerint bolygónk valószínűleg gyorsabban megközelíti a visszafordíthatatlan károk küszöbértékeit, mint ahogy vártuk.

A Minden összeáll, miközben minden szétesik cím arra a helyzetre utal, amelyben a fosszilis energiahordozók korszakának lezárásához szükséges minden technológia létezik. A jelenlegi ökológiai, társadalmi és gazdasági válság leküzdése elsősorban politikai erő kérdése. A klímaválság ellenes mozgalom erősebb, mint valaha. Olyan projekteket akadályozott meg, mint a Keystone XL kátrányhomok-vezetéket. Leállította a sarkvidéki fúrásokat, és világszerte blokkolta a kitermelést. Az ellenállás hatására bezárták széntüzelésű erőműveket, és jelentős sikereket ért el az elidegenítési mozgalom, amely arra kényszeríti az intézményeket, hogy eladják a fosszilis energiával működő vállalatok részvényeit.

A folyamatban lévő filmprojekt története talán a klímaforradalom kezdetének története lesz, amikor a közellenállás elkezdte átalakítani a világot. A projekt a klímamozgalomnak a fosszilis energiaforrásoktól nagyban függő gazdasági rendszer lebontásáért vívott harcát követi nyomon. Helyzetek, összefüggések, hangok és tapasztalatok bemutatásával megörökíti a klímamozgalom legfontosabb eseményeit.

Minden összeáll, miközben minden szétesik: Ende Gelände, 12 perc, 2016


Minden összeáll, miközben minden szétesik: Venice Climate Camp”, 21 min, 4K, AT 2020

Oliver Ressler (1970, Knittelfeld, Ausztria) művész és filmrendező. Köztéri installációk és projektek alkotója, filmeket készít a gazdaságról, a demokráciáról, a globális felmelegedésről, az ellenállás formáiról és a társadalmi alternatívákról.