SZABÓ Eszter Ágnes & Syporca WHANDAL

Punk Konyha Fanzin – Kalóz kiadás 2015–

A Punk Konyha eat-art fanzinokat 2015-től datáljuk, ezekben Szabó Eszter Ágnes a társadalmi folyamatok és az erre reagáló eat-art tendenciák összefüggéseit, a táplálkozásunk átalakulását tárgyalta környezettudatos, zéró waste szellemiségű cikkeiben.

E tézisekre reflektál Syporca Whandal a „klasszikus” mesterpéldányos fanzinnnal, aminek szerkesztése a plagiarizmust, mint modern kori kalózkodást veszi alapul. Grafikai sűrítésekkel, trash és punk elemekkel támasztja alá Whandal az eat-art fikciók direktségét.

A grafikák nem illusztrációk, nem „mellébeszélések”, hanem a szavakkal kimondott eat-art történelmi visszatekintések és jövőbeni fikciók grafikai megtestesülései.

Megkerülhetetlen pimasz kérdőjel a fanzin gondolati-képi egysége, mely dramatizálás nélkül szeretné felhívni az emberek figyelmét a szemléletváltásra, párhuzamot vonva egyre szűkülő forráslehetőségeink és a kalózok kegyetlenül pragmatikus megoldásai között.

A szabadság illuzórikus képét a függetlenségben, függetlenedésben látja. Függetlenedni a megcsappanó, a nemzetközi és nemzeti gasztronómiába beépülő alapanyagoktól. Kiemeli a természet és megcsappanó energiaforrásaink tapasztalati és hagyományos technikákon alapuló kreatív kombinálását.

Történelembe visszanyúló ételkészítési technikákat, illetve egyéni receptúrákat ismertet abszurd ötletekkel fűszerezve.

A kalózkodás és a kalózok öncélú anarchikussága, agresszivitása példává érhet, hogy miként lehet felelős, környezettudatos emberként táplálkozni, gondolkodni. Ma a fennálló gazdasági trendek és kereskedelmi kapcsolatok kalózkodásával érhető el a fogyasztás visszaszorítása.

A Kalóz kiadás egy független kalózkultúrát vizsgál, amely egyrészről a 17. században növekszik egyre kereskedő tevékenysége miatt, másrészt megoldásokat kínál a nehéz időkre. A kalóz történetek művészi, irodalmi és társadalmi beilleszkedése a mindennapi életünkbe, valamint a kalóz utópiák, mint városi vagy állami kísérletek, szintén tanulságokat jelentenek az eredeti és a saját receptjeikkel való szemléltetés céljából. A fanzinban szerepelnek olyan nevek, mint William Dampier, a Tudós-Kalózséf, Daniel Defoe és a Mission kapitány, William S. Borroughs, Peter Lamborn Wilson, Hakim Bey, Hegedus Péter/Ogi, és utoljára, de nem utolsósorban Tóth Károly Eniste Überground.

A fanzin magyar nyelven készült, és angol nyelven is, de az angol nyelvű verzió tartalmilag kiegészült még cikkekkel és grafikailag is csak 20%-ban egyezik meg a magyar verzió képi világával.

A kiállított lapok, mint mesterpéldányok szkennelésével-digitalizálásával, majd nyomtatásával jöttek létre a kézbe vehető Punk Konyha Fanzin Kalóz kiadása.

A fanzin bemutatója a Sziget Fesztiválon az ACB Galéria sátrában volt 2019 nyarán.

Syporca Whandal