Kategóriák
Egyéb Programok

Ludwig LIVE – Ex-Music Salgó Vikivel (NDK) és Darvas Kristóffal

Progresszív szoba-beat Salgó Vikivel (NDK) és Darvas Kristóffal

 

Az esemény időpontja: 2020. április 18. 20.00–20.30

A műsoruk jórészt Szörényi-Bródy-alapú, a zeneileg izgalmasabb, kevéssé ismert darabokból, de nem feledkeznek meg a Kex, a Non-stop vagy a Generál darabokról sem. Túlléptek a három akkordos dalok világán, a műfajt progresszív beatnek nevezik: az egyik újításuk, hogy behozták a kelet-közép-európai, a balkáni népzene dallamvilágát és hangszereit, sőt egy szám erejéig (Approximáció) az indiai zenéig is eljutottak.

Az Ex-music a zenét lecsupaszította énekre és egy szál zongorára, megfosztotta a jellegzetes hangzásától – ilyenkor derül csak ki igazán, mennyi „anyag” van egy számban, mennyire érdekes önmagában zeneileg.

A címet is az Illéséktől kölcsönözték. 1967-től így hirdették a koncertjeiket, ezzel kívánták jelezni, hogy letértek a beat-zene kitaposott ösvényeiről, hogy amit csinálnak, az nem beat, nem soul, nem rythm&blues, hanem egy külön műfaj.

„Ex-music annyit jelent: Illés-zene, és erre a megkülönböztető fogalomra, még ha semmitmondó is, Illésék rászolgáltak.” – írta róluk Sebők János az 1983-ban megjelent MagyaRock című rocktörténeti könyvében.

Salgó Viki – ének
Darvas Kristóf – zongora

fotó: Pap Dávid Tamás