Kategóriák
Slow Motion

A munka nélkül töltött idő – Így készült Kaszás Tamás Aldo Leopold-padjának felirata

Kaszás Tamás Vandalizált Aldo Leopold–pad III. című művének rongálási folyamatát követhetjük nyomon az alábbi videóban. A művész saját készítésű padjának háttámlájára lassú, fáradságos munkával az iskolások „vandál” módszerét alkalmazva a következő feliratot égeti napfénnyel a fába: A munka nélkül töltött idő.
A pad névadója, Aldo Leopold amerikai ökológus, erdőgazdálkodó, az elsők között harcolt a természetes vadon megőrzéséért, környezetünk tiszteletéért és védelméért, műveiben pedig hangsúlyozta a természetben töltött idő fontosságát és jótékony hatását. Az általa tervezett (és kivitelezett) pad mintájára azóta is világszerte készülnek hasonmások, melyek az ember és természet harmónikus kapcsolatát hírdetik.
Kaszás korábbi művein már találkozhattunk hasonló tartalmú felszólításokkal – NEVER WORK, CON/TEMP/LATIO, DO NOTHING MAN – ezek a kisajátított, vagy szabadon idézett mondatok (Aldo Leopoldtól, David Thoreau-tól és másoktól) mind az elmélyülés, lelassulás fontosságára igyekeztek rávilágítani. Ez az ellentmondásokkal teli legújabb üzenet a munka természetének vizsgálatára ösztönöz, rákérdez a hozzá való viszonyunkra és megkérdőjelezi az irányába tanúsított társadalmi elvárások létjogosultságát is. Mindeközben a pad maga pedig tökéletes helyszínt biztosít az elmélyült gondolkodáshoz.